Kinderen en water drinken

Bij kinderen kan het soms wat lastiger zijn, wat in dit geval belangrijk is ‘goed voorbeeld doet goed volgen‘. Drink je zelf water, dan gaan je kinderen dat ook doen. Laat je je kind nu altijd water drinken dan hebben ze daar voor de rest van hun leven profijt van.

Je kunt vaak aan kinderen prima uitleggen waarom water drinken zo belangrijk is. Dat het gezond is, goed voor je tanden en de smaak in je mond, het plakt niet als je knoeit en je hebt geen last van wespen en bijen. Helaas kunnen kinderen soms heel dwars zijn, zeker als het om eten en drinken gaat. Ga dan voorzichtig te werk:

  • Push het niet teveel, dit werkt vaak averechts.
  • Negeer hun negatieve gedrag, dus als ze (net doen) of ze bijna overgeven, of overdreven protesteren, doe dan net of je dit niet ziet, zelfs als ze hun beker water over de tafel omgooien.
  • Ga niet in discussie, geen welles/nietes.
  • Beloon goed gedrag.

Een tip:

Bij (jongere) kinderen is misschien een andere aanpak nodig, zo kan je bijvoorbeeld beginnen met hun limonade/sap/frisdrank/melk met een smaakje/etc te gaan verdunnen met water. Doe dit geleidelijk, dus niet in een keer.

  1. Begin met een kwart glas (of beker) water en de rest limonade/sap/frisdrank/etc.
  2. Na een aantal dagen als kinderen hieraan gewend zijn, een half glas water en de rest limonade/frisdrank/etc.
  3. Eventueel daarna driekwart water en een kwart limonade/frisdrank/etc.
  4. Uiteindelijk kunt u dan de limonade/frisdrank helemaal weglaten.

Het is uiteraard even wennen, maar zet door en wees geduldig. Wie weet is het voor jezelf ook een fijne manier. Het duurt alleen wat langer.

Dan nog een specifieke categorie, baby’s. Ouders hebben soms problemen om hun baby water te laten drinken. Op zich is dit niet heel gek, want ze zijn gewend aan (zoete) lauwwarme borst- en/of flesvoeding. Het gekke is we vervolgens verwachten dat onze baby’s koud water gaan drinken. Mocht je baby water weigeren, verwarm het dan een beetje net zoals met gekolfde borstvoeding of flesvoeding. Ook hier geldt, heb geduld en zet door!

Succes! GroenteMam