Gezonder eten en drinken, geldt dat ook voor mij?

We horen nu in het nieuws veel over onderliggende aandoeningen, chronische ziekten, en het risico op een ernstig verloop van een coronabesmetting. Wat wordt daar nu precies mee bedoeld en geldt dat ook voor mij?

De onderliggende aandoeningen en chronische ziekten die we vaak horen zijn overgewicht, hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten. Hieronder een overzicht met cijfers. (Cijfers komen van www.volksgezondheidenzorg.info).

  • Overgewicht: De helft (50,1%) van de volwassenen van 18 jaar en ouder is te dik volgens cijfers uit 2019. Bij kinderen van 4 tot en met 17 jaar is dit 13,2%.
  • Hoge bloeddruk: 2,8 miljoen mensen waren in 2019 bekend met een te hoge bloeddruk (hypertensie). In 2018 woonde er 17,2 miljoen mensen in Nederland, wat dus uitkomt op 1 op de 6 mensen met een hoge bloeddruk.
  • Diabetes (suikerziekte): Bijna 1,2 miljoen mensen met diabetes zijn er in Nederland. Daarvan heeft het overgrote deel (ruim 90%) diabetes type 2. Dit type diabetes is veelal gerelateerd aan een ongezonde leefstijl.
  • Hart- en vaatziekten: 1,6 miljoen mensen waren in 2018 met hart- en vaatziekten.

Met 17,2 miljoen mensen in Nederland zijn dit schokkende cijfers. De kans is dus groot dat je in een (of meerdere) van bovenstaande categorie├źn valt.

Een gezondere leefstijl voor iedereen!

Eigenlijk is het voor iedereen gewoon het beste om zo gezond mogelijk te zijn en worden. Ook als je aan een andere chronische ziekte lijdt kan een gezondere leefstijl baat hebben.

Liefs, GroenteMam